ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΜΗΝΙΟΥ

Ενημερωτική επιστολή

 

Φίλοι και φίλες,

Ζητώ την προσοχή σας στο φλέγον θέμα της ύδρευσης του χωριού που κατοικώ, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα σας. Μπορεί να σας ενδιαφέρει το θέμα:

[1] αν κατοικείτε κι εσείς στο Διμηνιό,

[2] αν είσθε δημότες Σικυώνιοι (Κιάτου), ή

[3] αν απλώς βρείτε το θέμα να έχει ευρύτερο ενδιαφέρον.

 

Μία πρώτη γεύση: Σε κοινοτική συγκέντρωση, στις 23 Ιουλίου, ερώτησα δημοσίως τον οικείο Δήμαρχο: "Γιατί, Δήμαρχε, η ΔΕΥΑΣ δεν είπε στο Δικαστήριο, στις 4 Ιουνίου, ότι ακόμη κι αν φέρουμε απεσταγμένο νερό στη δεξαμενή, δεν θα φθάσει καθαρό στη βρύση;"

Διευκρινίζω: Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Κορίνθου, μετά από Αίτηση 21 κατοίκων του χωριού, με επί κεφαλής την κ. Ειρήνη Γαλάνη-Σάσσαρη, εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή με την οποία "Διατάσσει να γίνει χρήση υδροφόρων οχημάτων για τη μεταφορά πόσιμου νερού κατάλληλου για πόση και μαγείρεμα στη δεξαμενή που διοχετεύει το νερό στις βρύσες των οικιών των αιτούντων στο Άνω Διμηνιό Κορινθίας".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πληρώνουμε 3,3 ευρώ το κυβικό να φέρνουμε νερό με βυτία, και εκτός του ότι δεν είναι πόσιμο στη βρύση μας, δεν το έχουμε και τόσο συχνά στη γειτονιά μας. Στην "Πάνω Γειτονία", μαθαίνω, μπορεί να λείπει ακόμη και ολόκληρο 24ωρο.

Και ο Δήμαρχος, στη συγκέντρωση, κατηγορούσε επί ώρα στους "21", ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει -εμμέσως πλην σαφώς- ευθύνες και στον Δικαστή, διαστρέφοντας το πνεύμα της ως άνω Προσωρινής Διαταγής.

 

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ότι έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι έκανα την ερώτηση-ματ. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Δήμαρχος σιώπησε. Κατάλαβε αυτό που λένε οι αμερικανοί σερίφηδες την ώρα της σύλληψης: "Ό,τι πείτε, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας"...

Καθώς, λοιπόν, είναι ορατή η πιθανότητα να βγει κάποια άκρη, θα επιχειρήσω παρακάτω να σας δώσω μία σφαιρική ενημέρωση. Μαζί και τις προτάσεις μου. Πρωτίστως, όμως, νομίζω ότι χρειάζεται ο καθένας μας να απαντήσει στην πλέον επίκαιρη ερώτηση: Τί συμβαίνει με τα μυαλά ορισμένων;

Παρακάτω, λοιπόν, θα επιχειρήσω να σας ενημερώσω ανακεφαλαιωτικά, προκειμένου ο καθένας σας να κάνει ό,τι νομίζει. Τουτέστιν: ό,τι τον ενδιαφέρει ή/και τον συμφέρει.

Αν βρούμε και τρόπο να συντονιστούμε, ακόμη καλύτερα.

 

 

ΓΕΝΙΚΑ

 

Το Διμηνιό, γνωστό και ως Άνω Διμηνιό, είναι κοινότητα του Δήμου Σικυωνίων του Νομού Κορινθίας. Εκτείνεται από την παραλία της Πικραγγουριάς στον Κορινθιακό κόλπο, μέχρι βάθους 2 χλμ. στην πανοραμικής θέας πλαγιά.

Έχει μόνιμο πληθυσμό της τάξεως των 350-400 ατόμων. Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός διπλασιάζεται, λόγω παραθεριστών. Ακόμη περισσότερο, δέχεται και μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα σαββατοκύριακα.

Το δίκτυο ύδρευσης καταλήγει σε κάπου 600 ιδιωτικές παροχές.

 

Το χωριό υδροδοτείται εδώ και χρόνια από κοινοτική γεώτρηση, η οποία έχει επαρκή ποσότητα, αλλά και αυξημένη συγκέντρωση νιτρωδών και αμμωνιακών ιόντων.

Καθώς το νερό της γεώτρησης δεν είναι πόσιμο, αξιοποιείται επικουρικά το πόσιμο νερό από τις πηγές Σιέ, λίγα χιλιόμετρα νοτιώτερα, στο χωριό Μεγάλος Βάλτος (Μεγάλη Βάλτσα). Με ειδικό δίκτυο, που κατασκευάσθηκε προ 20ετίας, τροφοδοτούνται 11 κοινόχρηστες βρύσες. Και το περίσσευμα, περί τα 100 μ3/ημέρα, οδηγείται στην κεντρική δεξαμενή.

Μετά την ως άνω Προσωρινή Διαταγή (4 Ιουν.), έχει σταματήσει η χρήση της γεώτρησης, και το χωριό υδροδοτείται -όσο και όπως υδροδοτείται- με βυτία. Δεν είναι βέβαιο τί συμβαίνει με τη χρήση των πηγών Σιέ.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Πέρυσι, υπήρξαν δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σε δύο παιδιά της κ.Γαλάνη, την άνοιξη και το φθινόπωρο του '20, τα οποία απεδόθησαν από τους γιατρούς του Νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκαν στο νερό ύδρευσης. Με φροντίδα της κ.Γαλάνη, έγιναν (Νοε. '20) μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις, από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Κορινθίας.

Βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Κορινθίας (αρ.πρωτ. 808/11.1.21), συνέστησε στη ΔΕΥΑΣ να αναζητήσει  εναλλακτική πηγή ύδρευσης, αναφέροντας ενδεικτικά "(π.χ. μεταφορά με βυτιοφόρα οχήματα)".

Τα ανησυχητικά ευρήματα, και μετά από δύο ακόμη έγγραφα του Τ.Υ.Ε., κατέληξαν σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ (Ιαν. 21), που πληροφορούσε τους κατοίκους ότι "το νερό είναι κατάλληλο μόνο για καζανάκια". Χωρίς κάτι άλλο, π.χ. σχετικά με το πλύσιμο.

 

Η ΔΕΥΑΣ, σύμφωνα με τη μεταγενέστερη (Ιούλ. '21) Αντίκρουσή της στο Δικαστήριο, συνέταξε (Ιαν. '21) Τεχνική Έκθεση για "τροφοδοσία με χρήση βυτιοφόρων οχημάτων".  Και ζήτησε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 65/27.1.21 και 106/3.2.21), αλλά δεν είχε καμία απάντηση.

Ασχολήθηκε με το θέμα και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (με έδρα την Πάτρα), η οποία έφθασε να απειλήσει το Δήμαρχο με πειθαρχικό έλεγχο (αρ. πρωτ. 65.529/11.5.21).

Καθώς δεν υπήρχε καμία θετική εξέλιξη, οι "21" προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, το οποίο εξέδωσε την ως άνω Προσωρινή Διαταγή. Το βασικό επιχείρημα των "21", ήταν ότι η παροχή ακατάλληλου (μη πόσιμου) νερού ύδρευσης συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Η βασική αντίκρουση της ΔΕΥΑΣ, ήταν ότι έχουν δρομολογηθεί έργα υδροδότησης από τις πηγές Δρίζας, στην περιοχή Στυμφαλίας. Ανέφερε και ως χρόνο ολοκλήρωσης των έργων την 25η Ιουνίου 2022. Επίσης, αναφέρθηκαν και κάποιες προσπάθειες άμεσων λύσεων.

 

Από τις 18 Ιουνίου το χωριό υδροδοτείται με βυτία, αλλά με νερό μη πόσιμο στη βρύση και ανεπαρκές. Κάπου 300 κάτοικοι άσκησαν Τριτανακοπή (14 Ιουλίου), ζητώντας επαναφορά στην υδροδότηση από τη γεώτρηση. Το βασικό επιχείρημα: το νερό με βυτία δεν είναι επαρκές.

Η Τριτανακοπή απερρίφθη (21 Ιουλίου), καθώς -εξ όσων πληροφορήθηκα- συμπληρώθηκε προφορικώς η αρχική Προσωρινή Διαταγή με τη λέξη "επαρκές"...

Ακολούθησε κοινοτική συγκέντρωση στις 23 Ιουλίου, όπου ο Δήμαρχος αφ' ενός βρήκε φταιξίματα μόνο σε άλλους, αλλά αφ' ετέρου υπανεχώρησε και στο θέμα των έργων Στυμφαλίας. Ενώ, δηλαδή, στο Δικαστήριο είχε διαβεβαιώσει γραπτώς ότι θα τελειώσει το έργο στις 25 Ιουνίου 2022, τώρα όχι μόνον δεν το επανέλαβε, αλλά έκανε λόγο για τέλη του '22, ίσως και '23.

 

Φίλες και φίλοι,

Αυτή ήταν μία σύντομη ανασκόπηση, χρήσιμη φρονώ για όλους, στην οποία παρέλειψα κάποια έγγραφα -κυρίως οχλήσεις αρμοδίων στη ΔΕΥΑΣ. Κατέγραψα τα κυριότερα, καθώς άλλωστε δεν έχω τα έγγραφα με τα οποία απαντούσε η ΔΕΥΑΣ χωρίς να τα κοινοποιεί στους "21".

Θα προχωρήσω σε εξέταση του προβλήματος κατά επί μέρους θέμα. Ταυτόχρονα, θα δίνω και κάποια πρόσθετα αντίστοιχα στοιχεία.

Επαναλαμβάνω ότι θέτω ως πρώτο μας ζητούμενο μία ασφαλή απάντηση στο ερώτημα: "Τί μυαλά κουμαντάρουν ορισμένοι;"

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑ

 

Για την προσβολή προσωπικότητας

Το βασικό νομικό επιχείρημα των "21", είναι -κατ' ουσίαν- ότι η ύδρευση με πόσιμο νερό είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Και η μακρά στέρησή του, χωρίς μη αναστρέψιμο λόγο, συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς τους. Με άλλα λόγια, δεν δικαιολογεί στέρηση του ως άνω δικαιώματος το κόστος ή η ολιγωρία.

Από την άλλη, είναι αξιοπερίεργο, και άξιο κάποιας έρευνας, το γιατί -για άλλους- η στέρηση νόμιμου δικαιώματος, και τόσο βασικού, δεν θεωρείται προσβολή προσωπικότητας.

Στο αλαλούμ που είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως θα περιγραφεί αδρομερώς παρακάτω, ενδεχομένως εντοπίζονται ακόμη πιό κραυγαλέες προσβολές προσωπικότητας. Όπως και νοημοσύνης. Και αντίστοιχα αξιοπερίεργα.

 

Για τα προγραμματισμένα έργα

Το Κιάτο και τα κοντινά χωριά (Κάτω Διμηνιό, Πάσιο, Μούλκι κ.λ.π.) υδροδοτούνται από διετίας με δίκτυο από τις πηγές Δρίζας περιοχής Στυμφαλίας. Με συμπληρωματικά έργα, έχει δρομολογηθεί η υδροδότηση του Διμηνιού, καθώς και μερικών ακόμη μικρών χωριών (Λαλιώτη, Μ.Βάλτος κ.λ.π.)

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να πληροφορεί στοιχειωδώς για το ποιά ακριβώς έργα είναι σε εξέλιξη και σε ποιά ακριβώς φάση βρίσκονται.

Ανακοινώθηκε, λίγο μετά την Προσωρινή Διαταγή, ότι διατέθηκε ποσό 500.000 ευρώ για επίσπευση των έργων. Αλλά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του ποσού. Ίσως ο συνάδελφος Νίκος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, που διέθεσε το ποσό, δεν έχει σκεφθεί ακόμη να τραβήξει κανένα αυτί. Ίσως.

Ο Δήμαρχος, λοιπόν, είχε να δικαιολογήσει γιατί το Διμηνιό δεν υδροδοτήθηκε μαζί με το κοντινό Κάτω Διμηνιό, το Κιάτο κ.λ.π. Ισχυρίσθηκε δημοσίως, αίφνης, ότι δεν έφθανε το νερό. Αξίζει, φρονώ, να δώσει δύο απλά μεγέθη: [1] πόσο νερό είναι για το ήδη σε λειτουργία υδραγωγείο και [2] πόσο νερό προβλέπεται για το υπόλοιπο έργο.

 

Για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης

Έχει κατασκευασθεί προ δεκαετιών, με εκ γενετής προβλήματα (π.χ. επιχώσεις, αγκυρώσεις, πίεση, ακτινική μορφή). Τα σπασίματα είναι συχνά, και λάσπες εμφανίζονται κάθε τόσο στις βρύσες μας. Τα φίλτρα οικιακού τύπου, αλλάζονται αναγκαστικά πολύ συχνά.

Έχει ειπωθεί ότι έγινε κάποια "χαρτογράφηση", όπως και ότι προχώρησε η έγκριση ενός [επιεικώς] υπεραρκετού ποσού κάπου 10 εκ. ευρώ. Δεν μάθαμε κάτι για υδραυλική μελέτη του έργου, για κάποιου είδους δημοπράτηση, για προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης κ.λ.π. επουσιώδη.

Αν για τα έργα εξωτερικού υδραγωγείου υπάρχει πρόφαση, για το εσωτερικό δίκτυο δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία. Θα μπορούσε να είχε γίνει από χρόνια. Και είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας, καθώς σήμερα ακυρώνεται εξ αιτίας του οποιαδήποτε ποιότητα του νερού που φθάνει στη δεξαμενή. Εξ ου και η ως άνω "ερώτηση-ματ".

 

Για την εφικτότητα επαρκούς υδροδότησης με βυτία

Στην Τριτανακοπή, αναφέρεται ότι η ποσότητα που πηγαίνει στη δεξαμενή με βυτία, "δεν υπερβαίνει τα 230-250 μ3 ανά ημέρα". Και αποδίδεται η τεχνική εκτίμηση στην ΔΕΥΑΣ και -επί της ουσίας- στις ιδιομορφίες του χώρου της δεξαμενής.

Ήρεμα ρωτάω: ποιός καλός συνάδελφος μηχανικός έχει βάλει την υπογραφή του;

Προκύπτει, βεβαίως, και άλλο σχετικό ερώτημα, σχετικά με την προαναφερθείσα "Τεχνική Έκθεση" της ΔΕΥΑΣ, με την οποία ζητήθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών: πόσα μ3 προέβλεπε να φθάνουν στη δεξαμενή με βυτία;

Αν η Τεχνική Έκθεση στοιχειοθετούσε πράγματι την εκτίμηση 230-250 μ3/ ημ., ως μέγιστη δυνατότητα, γιατί δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό στο Δικαστήριο της 4ης Ιουνίου;

Κατά τα άλλα, αποκρύπτεται από τους υπολογισμούς ισοζυγίου ύδατος, η προαναφερθείσα επικουρική υδροδότηση από την πηγή Σιέ. Γιατί άραγε αποκρύπτουν στοιχεία στο Δικαστήριο;

Για την αντίκρουση της ΔΕΥΑΣ της 4ης Ιουνίου

Εν ολίγοις, η ΔΕΥΑΣ προσήλθε στο Πρωτοδικείο χωρίς κρίσιμα τεχνικά στοιχεία. Και μία -έστω στοιχειωδώς- τεκμηριωμένη παράθεσή τους, θα έφθανε να αποκλείσει ένα σκέτο "φέρτε με βυτία".

 

Για την Τριτανακοπή των 300 κατοίκων

Οι κάπου 300 συγχωριανοί, διαμαρτύρονται για τα προβλήματα στην τροφοδοσία με βυτία. Βοηθάει, σίγουρα, η σύγκριση του πριν με το τώρα: πριν είχαμε συνεχώς νερό, τώρα δεν έχουμε ποτέ το πρωί. Και δεν πινόταν πριν, αλλά ούτε και τώρα πίνεται.

Το -καταφανές για εμένα- λάθος των 300 συγχωριανών, είναι ότι αποδίδουν την ευθύνη όχι στη ΔΕΥΑΣ, αλλά στους "21". Ίσως, και στον Δικαστή.

Υπάρχουν, όμως, δύο και μόνον περιπτώσεις: ή μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση με βυτία ή δεν μπορεί. Στην πρώτη περίπτωση, φταίει η ΔΕΥΑΣ είτε για ανικανότητα είτε για κολάσιμη μεθόδευση. Στη δεύτερη, φταίει πάλι η ΔΕΥΑΣ, που δεν είπε τίποτα στο Δικαστήριο.

Το σίγουρο, είναι ότι οι 300 συγχωριανοί δυσκολεύονται με την προαναφερθείσα ερώτηση-ματ. Τί θα πουν, λοιπόν, καθώς αποδεικνύεται ότι η ευθύνη είναι 100% στην πλευρά της ΔΕΥΑΣ;

 

Για τη συγκέντρωση της 23ης Ιουλίου

Σε ανάρτησή μου στο Facebook, την προηγουμένη (22 Ιουλ.), έγραφα:

"Δεν ενημέρωσε:

[1] όταν το νερό κρίθηκε κατάλληλο μόνο για καζανάκια,

[2] όταν απειλήθηκε αρμοδίως για πειθαρχικό έλεγχο,

[3] όταν έχασε τα ασφαλιστικά,

[4] όταν άλλαζε κατεπειγόντως το τιμολόγιο, και

[5] όταν επί ένα μήνα το χωριό μισο-υδρευόταν.

Και ενημερώνει τώρα που ο Δικαστής του τράβηξε το αυτί για τα καλά.

Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσει με ένα "συγγνώμη" και θα τελειώσει με δεσμευτικές δηλώσεις για την επίσπευση των έργων. Στο ενδιάμεσο, ας τον φωτίσει ο Μεγαλοδύναμος να μην πει τίποτα "για σκοινί"..."

Η ανάρτηση επιδοκιμάσθηκε από Κυρίες και των δύο πλευρών. Ως είθισται.

Δεν έκανε τίποτα από τα τρία ο Δήμαρχος. Το νόημα: Εξακολουθεί να αντιδικεί, αντί να διοικεί.

 

Για την παρερμηνεία της Προσωρινής Διαταγής

Στην ίδια κοινοτική συγκέντρωση, ειπώθηκε δημοσίως από τον Δήμαρχο, το εξής απίστευτο: "Όταν ολοκληρωθεί το έργο της Στυμφαλίας, θα χρειασθεί τροποποίηση της Προσωρινής Διαταγής". Ο λόγος; επειδή, λέει, δεσμεύει για υδροδότηση με βυτία. [Έχω μάρτυρες, χώρια που μαγνητοσκοπήθηκε].

Στο ίδιο πνεύμα, ειπώθηκε, όχι δημοσίως, ότι για τον ίδιο λόγο έχει διακοπεί η προαναφερθείσα επικουρική τροφοδοσία από τις πηγές Σιέ.

Και στο κλίμα κατευθυνόμενης κατακραυγής των "21", ειπώθηκαν δημοσίως σχόλια ότι ο Δικαστής φρόντισε για την εξυπηρέτηση μόνο των αιτούντων.

Η ΔΕΥΑΣ, πάντως, είχε ήδη δώσει δείγματα περί του πόσο σέβεται τη Δικαιοσύνη. Κατά τη ΔΕΥΑΣ, ούτε λίγο ούτε πολύ, και σε έντυπο που διένειμε (Ιούν. '21) με τους λογαριασμούς ύδρευσης, το νερό είναι "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για πόση και μαγείρεμα". Το τονίζω: αυτό ισχυρίζεται εγγράφως η ΔΕΥΑΣ ότι διέταξε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Κορίνθου.

Απελπίζεται κανείς, όταν ξεκινάει την απόπειρα να εξηγήσει τη διαφορά. Δεν χρησιμεύει σε κάτι, ούτε η απλή ερώτηση "Δηλαδή με τί νερό θα πλενόμαστε;"...

 

Φίλες και φίλοι,

Η επίμονη παραποίηση της Δικαστικής Απόφασης, στέλνει τους προβληματισμούς, κάθε συνετού και ψύχραιμου, σε άλλα μονοπάτια. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ σε θέματα προχωρημένης Νευροφυσιολογίας.

 

 

Φίλες και φίλοι,

Αν, σε αυτό το κλίμα, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες, κάποιες σκέψεις πέρα από τον καβγά και τις σχετικές προτεραιότητες, να οι προτάσεις μου.

 

Πρώτον, να προωθηθεί εξωδίκως άμεση λύση μεσότητας. Να εκτιμηθεί, πρότείνω, από ειδικούς κοινής εμπιστοσύνης, η μέγιστη δυνατότητα τροφοδοσίας της κοινότητας με βυτία. Και το υπόλοιπο αναγκών θα συμπληρώνεται από τη γεώτρηση.

Εκτιμώ ότι το νερό, στη δεξαμενή, θα είναι στα όρια της ποσιμότητας, αλλά μπορούν να γίνουν και άλλες ενέργειες βελτίωσης. Και, φυσικά, θα είναι επαρκές.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αυτό: έχει τον τρόπο να το χειρισθεί ο Δήμαρχος;

 

Δεύτερον, να γίνει επίσημη ανακοίνωση για τα έργα που έχουν προγραμματισθεί, για τη φάση που βρίσκεται η υλοποίησή τους, και για τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησής τους. Ιδιαιτέρως για το πλέον επείγον: την αντικατάσταση του εσωτερικού υδραγωγείου.

Μαζί, να δοθούν στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου των 500.000 ευρώ.

Το κυριότερο: πότε θα είναι πόσιμο το νερό στη βρύση μας.

 

Έχοντας αφ' ενός την προοπτική αρκούντως ξεκάθαρη, και αφ' ετέρου την καλύτερη δυνατή άμεση λύση, τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε καλή σειρά. Λογικά τουλάχιστον.

 

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ότι, αν και σκοπίμως παρέλειψα κάποια θέματα, προτιμώντας τα θέματα αιχμής, έδωσα μία αρκετά καλή πρώτη εικόνα για κάθε ενδιαφερόμενο -μαζί και σε όποιον άρχισε να βρίσκει ενδιαφέρον το θέμα μόλις τώρα. Προφανώς, το επόμενο βήμα ανήκει σε εσάς.

Και είμαι πρόθυμος να συνεργασθώ σε οποιονδήποτε δηλώνει ότι έχει πρώτη προτεραιότητα το κοινό καλό, κ-α-ι  είναι πρόθυμος να το αποδείξει με τις πράξεις του.

 

Δεν σας κρύβω, όμως, ότι βασικό μου θέμα δεν είναι το νερό του Διμηνιού. Οι επιδεινούμενες προσβολές στην προσωπικότητά μας, είναι. Έχει μπει για τα καλά στη μόδα τα λάθη να "διορθώνονται" με μεγαλύτερα λάθη. Και να πλασάρονται ως "λάθη"...

 

Διμηνιό 26 Ιουλίου 2021

 

Κώστας Τζαναβάρας

κάτοικος Διμηνιού

Σχόλια

  1. Σας ευχαριστούμε κ.Τζαναβάρα .η εμπεριστατωμένη ανάλυσή σας θεωρώ πως αν ληφθεί σοβαρά υπόψη θα φέρει κάποια άμεσα αποτελέσματα.Εφόσον γνωρίζουμε τη ρίζα του κακού τότε μπορούμε να το θεραπεύσουμε και να κλείσουμε τις όποιες πληγές αναίμακτα.Ωστόσο, αν τα λόγια δε γίνουν πράξεις,η ρίζα του κακού θα απλώνεται και θα μας σφίγγει όλο και περισσότερο μέχρι να μας εξοντώσει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.Περιμένω να διαβάσω διαφορετικές προτάσεις και πιο άμεσες λύσεις από ειδικούς και μη ειδικούς κι όχι άσκοπους σχολιασμούς για εντυπωσιασμούς γιατί το πρόβλημα αφορά όλους κι όχι ένα σπίτι ή μία γειτονιά. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ κι εγώ Νατάσσα. Σωστές γενικά οι παρατηρήσεις σου, αλλά φαντάζομαι ότι σε έπεισα ότι υπάρχει πρόβλημα πάνω από το άμεσο. Υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα στάσης όχι μόνον απέναντι στην πραγματικότητα αλλά και απέναντι στις εποικοδομητικές προτάσεις.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα, πολύ σωστά τα όσα, αναλυτικότατα, καταγράφεις στην ενημερωτική επιστολή σου για το φλέγον θέμα. Όμως, πολύ φοβάμαι, παρά την επιθυμία και δήλωσή σου ότι είσαι πρόθυμος να συνεργαστείς(το έχεις εξάλλου προσπαθήσει και στο παρελθών) με τον οποιονδήποτε για το κοινό καλό, θα περιμένεις πολύ. Για τον απλούστατο λόγο: δεν εχουν καμια διάθεση επίλυσης του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννυ σε ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά και τη μακρά και αθέατη παρακολούθηση της δράσης μου. Έτσι όπως τα λες είναι, σχεδόν. Εκείνο που αλλάζει, είναι τα περιθώριά τους να μη λύσουν το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  4. Με την ερώτησή σου στο Δήμαρχο Κώστα (ήμουν κι εγώ παρών τότε): "Γιατί δεν ειπώθηκε στον Δικαστή ότι και απεσταγμένο νερό αν μπει στη δεξαμενή δεν θα φτάσει καθαρό στη βρύση; " που έβγαλε τον Δήμαρχο ΜΑΤ και που αν θα έφτανε στον Δικαστή, θα έβγαζε και τον Δικαστή ΜΑΤ τα είπες όλα. Στο σκάκι λοιπόν όποιος βγαίνει ΜΑΤ, δίνει συγχαρητήρια στο αντίπαλο και ψάχνει να βρει τα λάθη που έκανε ώστε στο επόμενο μάτς να μην τα ξανακάνει και όχι να αρχίζει τις δικαιολογίες. Γιατί όπως έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος : Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε κάτι άλλο.









    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα δεν αισθάνομαι ότι απευθύνθηκα σε αντίπαλο, οπότε κακώς έκανα λόγο για ματ, έστω ερώτηση-ματ. Όχι, βέβαια, ότι αλλιώς θα έπαιρνα συγχαρητήρια, αλλά το δυσκόλεψα κι άλλο.
      Ο Δικαστής είναι σε διαφορετική θέση. Δεν έχει τεχνικές γνώσεις. Ίσως θα μπορούσε να κάνει κάποια προληπτική ερώτηση στους διαδίκους, καθώς μάλιστα δέχθηκε εν μέρει το αίτημα των "21". Αλλά και πάλι, δεν είναι εκτεθειμένος όσο η ΔΕΥΑΣ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ισαποστάκηδες ή φιλαλήθεις;

Κώστας Σώκος: ΗΡΩΪΔΕΣ -- Το Ποίημα του Σαββάτου --

Να πώς μπερδευτήκαμε.